Japan and I: The Chronicles

Voor de nog resterende maanden van mijn verblijf in Japan zal ik in deze blog mijn hart zonder schroom uitstorten over de geneugten, irritaties, feestjes, misverstanden, voedsel en al wat nog niet meer wat het japanse volk met mij wil delen.

woensdag, mei 31, 2006

Disney-junkies

Nadat mijn familie meer dan vijf dagen cultureel erfgoed heeft moeten aanschouwen is het ook niet meer dan logisch dat dit een keer je neusgaten uitkomt. Daarom werd besloten om iets anders typisch Japans te doen. Disney Land Tokyo! In dit blije dorp gevuld met blije Japanners die hun favoriete hobby mogen uitoefenen, namelijk het uren in de rij staan, konden wij onder het genot van een stralende zon toekijken hoe hysterische Japanners de ene na de andere Donald Duck aanranden. Niks blijft natuurlijk ongefotografeerd, als je verveelt trek je je Game Boy of ga je sms’en en ruim een uur voordat de volgende straat-parade zal worden vertoond zorg je dat jij één van de meest begeerde plekken langs de weg hebt waar later de overdaad aan praalwagens langskomt wat niet anders kan zijn dan het summum van prachtige kitsch. Maar niets van dit staat in vergelijking tot de schandalige taferelen die aan het einde van de avond, zo vlak voor de lichtshow, plaatsvinden. Dit is het moment waarop Japanners het een geschikt moment achten om honderden euro’s aan Disney-koekentrommels, Donald-knuffels of....nee, wacht....de rest is nagenoeg uitverkocht. Als heroïnejunkies die vrij spel hebben in een Methadon-bus worden schappen leeggetrokken door duizenden Japanners, knuffels vertrapt, huilende kinderen en elke vorm van rij voor de kassa wordt door iedereen genegeerd. De Japanner gaat zichzelf te buiten en complete anarchisme is het resultaat.

zondag, mei 28, 2006

Ach soo!

De volgende ochtend zijn we naar Hiroshima gegaan om aansluitend het A-bom-museum en de gembaku-dome te bezoeken (Genbaku Dome). Belangrijkste redenen voor de Amerikanen om de atoombommen alsnog te gooien was om a) de gespendeerde belastingcentjes van de Amerikanen aan onderzoek te kunnen verantwoorden, b) de Amerikanen Japan niet wilden delen met de Russen, zoals in Duitsland wel het geval was en ze dus geen weken meer te verliezen hadden aangezien de Russen oprukten en c) Truman’s argument van het besparen van Amerikaanse levens, hoewel ik vermoed dat a) en b) even belangrijk dan wel niet belangrijker waren dan argument c). Het museum probeert Amerika echter ook niet als boeman af te schilderen en probeert de rol van Japan ook niet recht te praten. Erg objectief. Het gehele Hiroshima heeft op mij een grillige indruk achter gelaten, maar hier zeg ik waarschijnlijk weinig verrassends mee.


De volgende dag naar Miyajima geweest, de beroemde Torii in het water (Miyajima). Erg relaxed.

En de volgende dag naar Himeji-jo (Himeji Kasteel). Mooi samuraikasteel.

vrijdag, mei 26, 2006

Excuusverhaaltje voor een paar foto's

Naar Kyoto. Daar ontmoet ik mijn ouders en zusje om mijn collectie tempeltickets nog maar eens flink uit te breiden. Direct na het werk vertrokken en sta drie uur later alweer in Kyoto, het blijft verbazingwekkend. De volgende dag als eerste de Kinkaku-tempel bezocht aangezien het vorige keer matig weer was en ik het graag bij zonneschijn zou willen zien. Ook dit keer heb ik de weergoden niet aan mijn zijde weten te scharen en blijkt het bezoekje weinig toegevoegde waarde te hebben. Daarna zijn we naar de Ryoan-tempel geweest met haar stenen tuin. Deze was vorige keer wegens verbouwing geopend en erg nuttig was het bezoek dus niet. Dit keer was het ondanks de drukte een geslaagd bezoekje. Hierna de gehele dag nog verschillende Japanse tempels en met name tuinen bezocht.


donderdag, mei 25, 2006

Mijn fitnesshok, de Vinkenslagse fitness is er niks bij!

Zonder te mopperen ga ik al een aantal maanden vier keer in de week naar de fitness. Eigenlijk zonder na te denken. Vandaag is mijn laatste dag bij dit fitnesshok aangezien ik mij bij een luxe fitnesscentrum tegenover het werk heb ingeschreven. Hier zal ik mijn laatste twee maanden verslijten, mede mogelijk gemaakt door hun kortingsactie over een periode van twee maanden. Dit vraagt om een korte terugblik op de tergend saaie of enerverende avonden in fitnesshok “De Vinkenslag”.
Niks geen stoere negerpraat of blanke krachtpatserij, dit betreft een Japans fitnesshok pur sang waar Jan met de pet, en een aantal Japanners met een imago-crisis de laatste plooitjes in de rechtvaardiging van hun ijdelheid proberen recht te trekken, oftewel belachelijk gespierd worden. Veelal bestaat het ensemble uit ringbaardjes en Tom Sellick snorren die halve dagen in dit van daglicht onttrokken, naar roest ruikende hok verkeren. Het zijn alles behalve doorsnee Japanners, niet alleen omdat ze gezichtshaar kunnen laten groeien, maar ook omdat ze soms langer zijn dan ik, vaak meer wegen dan ik en altijd veel sterker zijn dan ik (we praten over gewichten waarbij je de stang van de drukbank krom kunt zien staan). Ook zijn ze amicaal en soms extroverter dan Gerard Joling op bezoek bij Gordon (ik heb dit al meerdere keren aangehaald, maar ik blijf het één van de dieptepunten van de Nederlandse cultuur vinden). De vergelijking doet dan ook geen eer aan deze alleraardigste Japanners en mag bij deze dan ook worden vergeten. Ik moet wel vermelden dat Japan trouwens haar eigen versie van “ons” nichtenduo heeft en dat is “Hard-gay”, een in leder getooide nicht die voor de camera er alles aan doet om de aandacht op zich gevestigd te houden. Drie minuten leuk waarna het al snel afglijd naar verwensende gevoelens en ondraagbare jeuk.
Dit brengt mij gelijk bij een eigenaardige eigenschap van het Japanse volk. Japanners doen graag de moeite om te imiteren. Hierbij kopiëren ze, waarneer het gaat om persoonlijk voorkomen, het uiterlijk vertoon maar vergeten ze vaak het innerlijk vertoon. Concreet, Japanners verkleedt als badass rappers die zich bij de eerste ontmoeting ook zo gedragen, kunnen in werkelijkheid de persoonlijkheid hebben van een aandoenlijk zachtgekookt eitje. Moet u zich voorstellen, ik maak mijn entree in de fitnesszaal, in slowmotion, naar de grond starend om ook maar elk risico te ontnemen een van de Sellick-snorren of als Japanner geboren rapnegers direct in de ogen aan te kijken. Terwijl ik mij blindelings begeef naar het apparaat waar ik mijn vierwekelijkse rituelen altijd maar weer begin, word ik in mijn ooghoek afgeleid door een grote witte bewegende vlek. Ik kijk op en zie Youhei, een van de beroemdste rappers in Yokohama (toch drie miljoen mensen ) en de man die mijn mp3-speler vond, die op zijn loopband zijn “sterke drank”-pens (niet bierpens) probeert weg te werken. Hij doet aan fitness “voor de chica's!” (ik quote hier Youhei). Als hij op de loopband staat neemt hij wel de moeite om zijn gouden kettingen af te doen. Verder loopt hij zoals elke neger in de ghetto's van LA of NY met een te grote FUBU-broek, in het wit, een te groot honkbal t-shirt, in het wit en een doek om zijn kale hoofd gebonden met daarop het logo van het Yokohama-honkbalteam. Nadat ik eenmaal opgekeken heb (nog steeds in slowmotion) zie ik bij hem een glimlach op zijn gezicht verschijnen (en hij dacht niet "dat is die jongen uit het land met de onbeperkte marihuana-mogelijkheden"), waarna hij zijn rechterhand omhoog gooit tot ongeveer gezichtshoogte (voor het effect moet u dit ook gewoon even doen) en met een slap polsje, nee, een heel slap polsje zijn hand zijdelings heen en weer begint te bewegen, zwaaien. Deze man rapt waarschijnlijk over hoe vaak hij wel niet in de bak heeft gezeten (terwijl hij zowel als veel andere rappende afro-amerikanen er ook nooit in de buurt zijn geweest, veel ook wel natuurlijk) of dat ie bij elke detectiepoortje weer wordt aangehouden vanwege het aantal kogels wat momenteel nog steeds in hem zit. En hij zwaait met een slap handje. Resumerend: imago's worden overgenomen en aangepast aan de Japanse cultuur. Vaak gaat het hier dan om uiterlijk vertoon, van binnen blijven het nog allemaal die lieve Japannertjes. Eigenlijk zeg ik niks anders dan waar de Japanner bekent om staat: aan het uiterlijk valt moeilijk af te lezen wat er binnen in hem of haar omgaat.
Wanneer je je onder een afwisselend of regelmatig wisselend Japans publiek bevindt worden de vragen er niet gevarieerder op in eerste instantie. Zo geldt dit ook voor de fitness: “Hebben jullie bergen? Hebben jullie seizoenen? Hebben jullie sneeuw? Wat spreken jullie daar? Duits? Engels dan? Kom je uit Amsterdam? Kennen jullie rijst? Eet je daar rijst? Hoe vaak eet je rijst? Kan je sushi eten in Nederland? Mako van Basutun? Fulenk Lijkaat? Molens? Klompen? Tulpen? Hoe lang is je zusje? En jij? En de rest van Nederland? Hadden we molens al gehad? Ah, pizza?” (“Nee, sorry dat is Italië.”)
En veelal zijn de gesprekken van een niveau gelijkend op het volgende voorbeeld:
“Waar kom je vandaan?”, “Nederland”, “Ahhh, dat is Europa, of niet dan?!” waarna ze elkaar content aankijken. De slissende Japanner, die 105 kilo aan spier weegt, vraagt, in afwachting van een bevestigend antwoord al glimlachend, of je in Nederland marihuana mag roken. Terwijl ik heftig in een paar seconden de zin grammaticaal probeer te analyseren, reageert de 1.55m bejaarde, die tevens ex-wereldkampioene gewichtheffen is, geïrriteerd naar de man om vervolgens tegen mij te zeggen dat hij slechts een misplaatst grapje maakt, waarna ik antwoord “Oh nee, je mag in Nederland legaal marihuana roken”. De 105 kilo aan spier wegende Japanner glundert en klapt van plezier en moet zich zichtbaar inhouden om niet in het rond beginnen te springen, terwijl de bejaarde gewichthefster met borsten als eieren, maar dan gebakken, achter haar oren krabt, vraagt of dat serieus is en vervolgens zegt “...maar in Japan is het illegaal”, waarna ik zeg “Maakt u zich maar geen zorgen, zoveel kilo’s heb ik niet bij mij”, er daarna in de zaal een complete stilte valt, er vervolgens achter in de zaal nog een halter op de grond klettert en de 105 kilo aan spier wegende Japanner, van vrolijk naar lichtelijk geagiteerd, pas na tien seconden zegt: “Echt niet...” (oke, dat van die halter en complete stilte is misschien iets aangedikt, maar je begrijpt waar ik heen wil). Dit is nu ondertussen meerdere maanden geleden voorgevallen en ik heb er van geleerd weinig sarcasme te gebruiken, zeker bij Japanners die je niet goed kent.
Zonder twijfel zal ik deze fitness-zaal missen.

woensdag, mei 24, 2006

Businessman en Businessman

Ik heb de bevoorrechte getuige mogen zijn van een vermakelijk klassiek slap stick-voorval. In de altijd overvolle trein stond ik voor twee zittende businessmannen in hun altijd even saaie grijze of zwarte pak. Hun pakken hadden ze niet droog door de stortbui gekregen hoewel zo nu ook weer niet doorweekt waren. Bij de volgende halte komt een volgende businessman naast mij staan die of onder invloed van het schokken van de trein of onder lichte invloed van alcohol, een combinatie is het waarschijnlijkst moeite had om zijn evenwicht te bewaren. Aangezien de man zich toch als een geboren treinreiziger ziet (veel Japanners doen niet anders) besluit hij een flesje drinken uit zijn tas te pakken. Een onschuldig flesje doorzichtige sportdrank. De man drinkt en plots schokt de trein weer. Wederom verliest de man zijn evenwicht alsmede het flesje en enkele slokken aan onschuldige doorzichtige sportdrank vliegen door het treinstel en belandt veelal op de grond. Hoewel, er zit plots een natte doch onschuldige vlek in het pak bij de knie van de schuinvoor mij zittende businessman. Daarop kijkt de zittende businessman verbaasd naar zijn broek. Dit gebaar is genoeg om de aandacht van de staande businessman naar de zojuist ontstane vlek te trekken en hij kijkt al snel geschokt. De zittende businessman wil een doekje pakken maar staande businessman kan slechts een poging doen de gevolgen van dit te voorkomen ongeluk te verlichten door eerder zijn zakdoek te pakken en snel de broek van zittende businessman te poetsen. En dat doet hij dus ook. Het gepoets begint en gaat nog even door. Veertig seconden later stopt de man met poetsen en begint te buigen. Het spijt hem, het spijt hem diep. De zittende businessman vraagt voor de zekerheid of dat drankje van hem geen probleem gaat opleveren, waarna hij zijn eigen conclusies trekt en zegt dat het al goed is. De staande businessman buigt nog dieper en doet dit nog een tiental keer. Zittende businessman beantwoordt op gepaste wijze door terug te buigen. Staande businessman pakt nog een keer zijn zakdoek en begint weer te poetsen. Zittende businessman maakt het gebaar dat het al goed is, maar de ander gaat nog even door en door. De zakdoek wordt weer weggestopt en nog een ronde van wederzijds buigen gaat in, nog dieper nog langer. Dit geheel heeft zich minstens vijf minuten lang voort gezet. Vijf minuten later stapt de staande businessman uit. Terwijl iedereen er uit wil en hij het gangpad blokkeert volgen er nog een drietal diepe diepe buigingen. Mooi, he?! Beeldt u zich dit in Nederland in....precies.

dinsdag, mei 23, 2006

...Porno-materiaal

Op mijn werk ben ik omgeven door rituelen. Veiligheidsspeeches etc. etc. Het drie uur ritueel gaat als volgt:
Klassieke muziek begint te spelen. Een aantal mensen staat op uit hun stoel: STRETCHTIME! Een zachte vrouwelijke stem begint onder begeleiding van het klassieke getokkel te spreken:
“Minnasan, refreshytime desu (Iedereen, het is refresh-time).
Ongaku de suturechi to relax o shimashoo (Laten we op de muziek strekken en relaxen).
Langzaam, langzaam, langzaam...
En nog een keer. Ja, goed zo (Ze hijgt nog net niet).
De linker arm strekken....
en nu de rechter.
Nu je linker schouder masseren. Heel goed.
.....
En hoe gaat het nu?
Is je lichaam nu weer een stuk relaxter?
Dan gaan we er nu weer fris tegen aan.”
...Porno-materiaal.

maandag, mei 22, 2006

Bijna net zo erg als de FEBO-muurtrekker

Japanners zijn vreemd (of wij zijn vreemd). De langer ik hier zit de minder ik ga begrijpen. De laatste weken ben ik veel onbeleefde dan wel onbeschofte Japanners tegengekomen (hoewel het nooit in verhouding zal staan tot de gemiddelde kroket uit de muur trekkende bezopen randdebiel in Nederland die zichzelf al vrij snel het recht toeeigent iedereen voor de bek te slaan die ook maar in zijn richting durft te kijken). Dat kan aan drie dingen liggen: ik doe nu mijn ogen open, ik ga langzaam aan wat nuances zien of toeval. Aan de andere kant: mijn baas kwam vandaag, gebaseerd op een maand oud gesprek, met speciale snoepjes aanzetten. Voor mij. En dat is tof. Dat betekent dat hij op een willekeurig moment de moeite heeft genomen in een speciale winkel op zoek te gaan naar de speciale snoepjes. Maar met zijn ingetogen, terughoudende omgangsvormen vind ik het nagenoeg onmogelijk om zijn persoonlijkheid in te schatten, net zoals dat van vele andere Japanners. Het dwingt je volgens mij om enige vorm van vooroordelen richting het individu zo lang mogelijk uit te stellen. Dit geldt natuurlijk ook voor de Nederlander maar daar is de indruk onvermijdelijk veel sneller gevormd. Ook heb ik nu veel gedaan met Japanners, veel gegeten, veel gedronken, veel gelachen, veel gesport etc. etc. Maar je komt er NIET tussen.

vrijdag, mei 12, 2006

Je draait je nog een keer om en...

Ik slaap gemiddeld zes uurtjes per nacht. Ik moet werken tot vijf uur, wil vaak weg zijn rond zes uur, maar vetrek bijna altijd om zeven uur. Vervolgens race ik naar de fitness om daar een anderhalfuur me inspannend te ontspannen. Race naar huis, eet thuis of ergens in de buurt. Dan is het vaak na tienen en moet ik nog een film kijken of minder belangrijke zaken doen. Het is dan ook onvermijdelijk dat het een keer mis moest gaan. Vandaag voor het eerst echt verslapen. Om 09.59 word ik wakker...